Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

30. 1. 2018

Přečteno! Řada nešťastných příhod 1


Pokud čtete můj blog už déle, asi víte o tom, jak se mi líbil seriál Series of unfortunate events. Jelikož vím, že je inspirovaný knižní sérií, rozhodla jsem se, že o ni doplním své vzdělání a přečtu si ji. A tak vám dnes přináším recenzi na první z nich, v celé, 13ti knížkové sérii. Čtěte dál!

Violet, Klaus a Sunny jsou velmi dobře vychované a chytré děti. Violet zajímají různé vynálezy, Klaus si libuje v knihách a Sunny, protože je ještě miminko, všechno okusuje. Těmto dětem osud přinese nejeden smutný a nespravedlivý zážitek po tom, co se dozvědí, že jejich rodiče uhořeli při požáru jejich rodného sídla a oni se proto musí přestěhovat k dosud neznámému hraběti Olafovi, který je údajně jejich příbuzný. Brzy ale zjistí, že hrabě nemá zájem o jejich spokojený život, ale spíše dědictví, které smrt jejich rodičů přinesla. Jeho zlomyslné úmysly nezastaví ani pan Poe, vykonavatel poslední vůle rodičů Baudelairových, ani sousedka hraběte Olafa, soudkyně Straussová. Co všechno je schopný Olaf udělat proto, aby jejich bohatství získal?

Je trochu zvláštní říkat, že se mi tahle kniha (nebo i seriál) líbí. Název celé řady je totiž velmi výstižný, protože v celé sérii se jen pramálo setkáte s něčím veselým. A pokud ano, nemá to příliš dlouhé trvání. Knihy v celé sérii jsou menšího formátu, psané velkými písmeny a počet stran většinou nepřesáhne 250, takže jsem tuhle četbu zařadila do kategorie "odpočinková", když nemám náladu příliš nad dějem přemýšlet a nechci číst nic obsáhlého. 

Lemony Snicket, což je pseudonym spisovatele Daniela Handlera, nám v roli vypravěče přibližuje kromě děje i některé výrazy, které při tom používá, což dospělému člověku přijde zbytečné, ovšem tyto knihy jsou psány pro děti, které některé z těchto slov nemusí nutně chápat. A z role dospělého to můžeme spíš brát jako takový pokus o ironii, či vtip.

Pokud vám nevadí několika dílové (těch dílů je přesně 13) příběhy, ve kterých je svět jednoduše nespravedlivý a rádi si občas u knihy oddychnete, myslím si, že tahle série je pro vás. A to nemusíte být ani cílová skupina, jíž jsou hlavně děti, protože tento příběh se může líbit i starším. A ano, pořád je divné říkat, že by se tohle mohlo někomu líbit, ale je to tak.

Pokud by vám ale neustálé vysvětlování pojmů, bezpráví a utrpení v tomto příběhu spíše naštvalo či rozesmutnilo, raději se na blogu porozhlédněte po jiné knize.

Prvnímu dílu téhle série dávám 9/10 a vy se určitě můžete těšit na recenzi i na zbylé díly, které se rozhodně chystám přečíst! A pokud znáte seriál, těšte se tento rok už na 2. sérii!

Žádné komentáře:

Okomentovat