Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

30. 11. 2015

Přečteno! Labyrint: Spáleniště

Výsledek obrázku pro spáleniště zkouškaJames Dashner přichází s druhým dílem v sérii Labyrint, tentokrát s názvem Spáleniště: Zkouška. Pokud jste nečetli první díl, nedoporučuji číst tuto recenzi, protože je možné, že zde na vás čekají SPOILERY! Vy ostatní ale neváhejte a čtěte dál!

Ti z Placerů, kteří přežili a dostali se ven z labyrintu jsou společně s Teresou zachráněni skupinou "zachránců", kteří je dostali z budovy ZLOSINu. Díky epilogu první knihy ale víme, že není všechno zlato, co se třpytí. Ačkoliv si chlapci myslí, že krize je zažehnána, opět se něco zvrtne. Nemoc zvaná erupce je daleko vážnější, než si chlapci původně mysleli. A krom toho Teresa zmizí a místo ní se objeví nový chlapec - Aris. A taky podivuhodný muž s vizáží podobné kryse. Celý svět je najednou vzhůru nohama a Placeři jsou nuceni vyrazit do světa, který není ani trochu podobný tomu, který si matně vybavují v zamlžených vzpomínkách. Všude jen písčitá pustina a v dáli město, které má být jejich cílem. Co je tam čeká? A dá se Krisákovi věřit?

Jak už jsem psala u prvního dílu této série, nechápu, jak může mít tolik odpůrců. Nápad i zpracování jsou podle mě minimálně na dvojku a dokonce i nenáviděné postavy jsou vykresleny velice dobře. V této knize se nám navíc ukazují nové osobnosti, velmi zajímavé a tajemné. Druhý díl je navíc plný akce, které vás donutí nechat si ujet autobus nebo přejet zastávku v zápalu začtení se. Dostáváme se také do scén plných interakcí s různými stádii raplů (což jsou lidé trpící erupcí), které mne velice bavily.

U nenáviděné Teresy žádná změna. Stále jí nesnáším z hloubi svého srdce. V tomto díle se na několika kapitolách zdál nesnesitelný i Minho, se svými arogantními poznámkami, až by ho člověk nejradši vytáhl z papíru a profackoval ho. No, a jako už klasicky filmové zpracování. To je až hanba, že tohle někdo vypustil do světa. Ano, film je samostatné dílo a je jen inspirován knižní předlohou, i tak si ale říkám, že buď ano a pořádně nebo se do toho nepouštět raději vůbec.

Druhý díl doporučuji samozřejmě těm, kteří četli díl první. Jelikož nás epilog navnadil na brouka do hlavy, že něco není úplně v pořádku. děj nám zůstal lehce otevřen a podle mě by byla škoda zůstávat u takto otevřeného konce.

S hodnocením si tentokrát dovolím nehýbat, zůstávám na 9/10, především kvůli šanci, kterou dávám třetímu a závěrečnému dílu série. 

Žádné komentáře:

Okomentovat